Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

среда, 19. август 2020.

Objektivom po Srbiji - Šta je novo u Novom Bečeju, mestu u kome Tisa cveta na svom najlepšem keju

 Kada god treba odgovoriti na pitanje šta je novo, odgovor počiva na tački u kojoj svi znamo šta je to prethodno bilo staro. I ja ponekada zaista ne umem da odredim koja je to tačka.

Ne sećam se gde smo stali sa tim starim. Ne znam šta je uopšte sagovornik znao. Ili neki treći razlog.

Da, taj neki treći razlog mogao bi da bude definisan kao mesto koje nosi naziv sa prefiksom novog, a datira još iz doba jedanaestog veka. Kako to?

Pa, jednostavno. Današnji naziv Novi Bečej dobija tek sredinom prethodnog veka, i to usled raznih turbulentnih dešavanja u svojoj istoriji. Stanovništvo je moralo menjati obalu Tise spram turske najezde tokom doba brojnih ratovanja između Austrougarske i Turske.

Podignut kao tvrđava, ovaj grad je postao važan u tim ratovima, menjao je zastave zavisno od vojske koja je ulazila u njega, sve do karlovačkog mira kojim je tvrđava srušena do temelja čime je utrta budućnost grada sa nekim daleko lepšim i mirnijim predznacima.Novi Bečej je danas domaćin Velikogospoinskih dana, svečanosti povodom cvetanja Tise, ali i drugih neimenovanih bitnih dešavanja.

Jedno od upravo tih neimenovanih, ali bitnih dešavanja, za mene lično je uvek moj dolazak u Novi Bečej.

Moguće da će nekome od čitalaca pasti na um ideja da formira vlastitu malu neimenovanu ali sjajnu svečanost u ovom gradiću na Tisi, u čast vlastite posete. Zašto da ne?


Elem, Novi Bečej nikako nije mesto u kome će se učauriti onaj ko ga poseti, te se uklopiti u usporeni ritam ravnice i prošetati se samo najlepšim tiskim kejom.

Ne, nikako. U neposrednoj blizini nalazi se dosta lokaliteta koji će nam obogatiti posetu sa kojih ćemo se vraćati nazad taman kada se Novi Bečej budi i sija u svom punom sjaju na šetalištu, na Keju ili u kafićima i poslastičarnicama koje prosto mame.

Svakako da je moja prva preporuka skoknuti i do Bečeja koji se smestio na suprotnoj obali Tise, nekoliko kilometara uzvodno. Danas je centralni gradski trg rekonstruisan i izgleda daleko lepše i modernije, a za one koji bi da ispitaju u sebi avanturistički duh koji seže u neku mističniju istoriju prepunu legendi, okolina Novog Bečeja nudi i ponešto od dvoraca. Najpoznatiji je svakako dvorac Fantast koji je sam po sebi doživljaj za obilazak bez neke posebne najave. Potpuno poseban ugođaj je posetiti ovaj dvorac i iznutra, kao i obići ergelu, mini zoo vrt i jezerce.

Pa ipak, kome se ne ide ovako daleko, mnogo bliže se nalazi još jedan dvorac Dunđerskih, iako ne tako atraktivan danas, ali sa svojim legendama i mistikom nimalo ne zaostaje - dvorac Sokolac.

U neposrednoj blizini nalazi se i dvorac Rohonci na Bisernom ostrvu, ali i dvorac Karačonji u Novom Miloševu, gde posetioca očekuju i dva poprilično jedinstvena muzeja.

Na putu do tamo, oni koje zanima priroda skrenuće na Slano Kopovo ne bi li ulovili pogledom ili fotografijom neku od brojnih vrsta ptica tamo naseljenih, ali prava poslastica će svakako biti obližnja srednjevekovna crkva u Arači

Dakle, sve u svemu, zanimljivosti napretek. Vikend neće biti dovoljan, jedan običan jednodnevni obilazak ni približno.

Nekako će se samo po sebi nametnuti ono pravo rešenje koje ja zovem sledeći neki vikend, ili sledeći neki obilazak...

Jer, tačno je. Ovaj gradić na Tisi se ne pohodi samo jednom. Nikako.











































































2 коментара:

  1. Inspirisani ovim tekstom, organizovaćemo imenovano, porodično, svečano putovanje sa najmlađim i najslađim članovima porodice. Bake i deke naročito zahvaljuju autoru na kreativnosti.

    ОдговориИзбриши
  2. Time se cilj ovakvih prikaza i ostvaruje, upravo tako...sve generacije u osvajanje zemlje kojom hodamo :)

    ОдговориИзбриши