Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Читаоци

Prati Blog preko elektronske pošte

уторак, 03. мај 2016.

Objektivom po Srbiji - Bela Crkva, na obodu banatske ravnice okružena sa sedam jezera

Taman što prođeš Deliblatsku peščaru, grad sa najviše jezera se zabeli...
Tako otprilike završava put od Beograda ili Pančeva Bele Crkve.
Najviše jezera?
Da, nisam mogao da se setim nečeg konkurentnog u Srbiji na ovu temu.
Pa ipak, nije svih sedam jezera upotrebljivo za kupanje, ne. Koriste se ipak samo četiri, dok ostale opsedaju ribolovci uglavnom.
I sama jezera su nastala veštački, pre više od jednog veka i bez obzira što su važno obeležje Bele Crkve, nisu i jedino.
Naprotiv, Bela Crkva ima itekako štošta da pokaže posetiocu. Često sam u defileu motociklima gledao gradić na krajnjem istoku Banata, i potpuno neopravdano svega nekoliko puta odlučio da ga premerim korakom a ne točkovima...
Ove slike su nastale iz jednog od tih premeravanja.


Belu Crkvu nije mimoišao crni veo tranzicije i raspada velike države. Naravno, kada mesto nije dovoljno ekonomski snažno, sve muke se još stave pod lupu pa postanu veće i dugotrajnije. Danas gotovo da nema značajnije privrede u Beloj Crkvi i stanovnici su prihvatili realnost, te pokušavaju sami da se izbore sa svojih deset prstiju, ali pritom nastoje i da očuvaju lepotu mesta koliko god to mogu. Tako, dok se sa jedne strane oni koji su se okrenuli turizmu koji u određenoj meri obezbeđuju Jezera pa svoju ponudu podižu u kontinuitetu na nivo savremenih turističkih ponuda iako finansijski odgovor nije ni izbliza kao u nekim drugim turističkim regijama Srbije, na drugoj strani centar grada sa Gradskim parkom i dalje čuva svoj dostojanstveni imidž, pa iako vremešan, ume da zablista i u lepim zimskim, a kamoli zelenim letnjim danima.
Svaka čast od mene...
I, naravno, poneka slika iz šetnje po ovom lepom mestu.


Нема коментара:

Постави коментар