Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Читаоци

субота, 22. октобар 2011.

Objektivom po Srbiji - Zavojsko jezero, malo more na preko 600 m nadmorske visine

Za onoga ko prvi put dolazi na Zavojsko jezero, ovo bi moglo da bude iskustvo koje mu remeti dotadašnje pojmove o jezeru. Posebno je tu bitan prvi utisak koji putnik stekne kada izbije na ovo malo more na visini od preko 600 metara iznad referentnog mora...nekog tamo, dalekog i - niskog. Zavojsko jezero ume biti zanimljivo i pre negoli čovek stigne do njega. Naime, dobilo je naziv prema selu Zavoj, ali potraga za tim selom naročito je zanimljiva. Selo je zapravo tu, nekako - posred jezera. Da, selo po kome je dobilo ime nalazi se ispod ove velike vode. Kao što rekoh, zanimljivo jezero i pre nego što stigne putnik do njega.


I tako, malo iznad Pirota počinje put koji se skoro svih dvadesetak kilometara pomalo penje. Negde manje, negde više, ali svakako izgleda kao da se ide na planinu a ne na jezero. Doduše, ide se i na planinu, na Staru planinu.Negde na 17 kilometara od polaska iz Pirota, taman kada nam visinomer nekako prebaci cifru od 600 metara, ukazuje se primorski pejzaž koji okružuje jezero u obimu od oko 40 kilometara. Prvi utisak je fantastičan, velika voda je pred nama i oko putuje dokle god je moguće ne bi li mu videlo kraj. Teško...i taj nekakav kraj može se samo prepostaviti, obzirom da je jezero dugačko oko 17 kilometara. Magična brojka, zar ne? Opet nekakvih 17 kilometara... O postanku jezera nije teško čuti ili pročitati, svojevremena katastrofa nastala klizanjem obronaka planine pretila je da prirodnom branom ugrozi sva sela nizvodno rekom, i nestabilnost prirodne brane brzom akcijom zamenjena je stabilnošću visoke veštačke brane. Sad, brana k'o brana, ali jezero je u mnogočemu jedinstveno. Uglavnom glavne razloge za to spoznaš već u prvih pola sata uživanja u lepoti ovog jezera.Нема коментара:

Постави коментар