Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

понедељак, 28. фебруар 2011.

Objektivom po Srbiji - Drvengrad, najlepši festivalski gradić u Srbiji

Smešten na obroncima Zlatibora, čuven po mnogočemu, Drvengrad za koji se vezuje i Kustendorf, a može se zvati i Mećavnik, jedno je od mesta zbog koga vredi posetiti Srbiju. 
To je, zapravo, velika retkost, samo malo ko obraća pažnju na to. 
Obišao sam mnoga lepa mesta u Srbiji, što urbana, što ruralna, a što potpuno netaknute prirode, i na skoro sva mesta bih poveo gosta koji je došao u Srbiju, ali...mesta zbog kojih bi se došlo u Srbiju uopšte nema tako mnogo. 
Mesta koju su sama za sebe dovoljno posebna da bi nekoga dovuklo preko jedne ili čak nekoliko granica. Takva posebna mesta.
Jedno od njih je najlepši festivalski grad kod nas, sada već svetski čuven Drvengrad.


Posle velikog drvenog topa na ulazu, pred namernikom se pruža ovo seoce u etno ambijentu u svom svom sjaju. Prvi put sam ga posetio u kasnu jesen, naravno da je padala kiša, i naravno da sam bio motorom, ali poseta Kusturičinom domu iskustvo je koje ne mari za vreme. Kod veličanstvenih stvari najveće i najveličanstvenije je to što one mogu da pobede i vreme. 
Noć, dosadna kišica rominja, magla se kovitla nad udoljima i bregovima koji okružuju Mećavnik, i to daje onu dodatnu atmosferu, prelepu na svoj način. 
Da, ovo mesto pobeđuje vremenske prilike bez problema. 
Kako temperatura i mrak padaju brže od kišice, tako privlačnije deluje pogled na sve one sadržaje koji se dešavaju iza prozora osvetljenih i zagrejanih kućica koje su po spoljnom izgledu seoske brvnare, ali iznutra...ma kakvi. 
Iznutra su to najluksuznije odaje. 
Privlačnije od pogleda na te kućice, upravo u momentu kada Drvengrad pobeđuje vremenske prilike, jeste pogled na - bazen. Eto...
Kada napolju rominja, kreće i para iz usta, a u bazenu neko pliva...a neko leži na ležaljci.
To je prava pobeda vremenskih prilika!















Ulice poznatih ličnosti, ali po Kustinom izboru, zanimljive su koliko i automobili parkirani ispred njih. Jedan duh koji je naš najčuveniji režiser želeo da sačuva, sada živi na Bulevaru Novaka Đokovića ili na sjaju jedne stare dame iz nekadašnjeg SSSR-a, dami po imenu Volga, dami sa svoja četiri tročka, smeštenoj nasuprot kavaljeru iz nekadašnje Istočne Nemačke, kavaljeru zvanom Trabant.





Konačno, a gde još to ima da se Režiserov film prikazuje svaki dan u nekoliko termina...i to sve tako dok ne snimi novi, a onda se novi tako prikazuje do nekog novijeg :)

Нема коментара:

Постави коментар