Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

среда, 27. мај 2020.

Objektivom po Srbiji - Petničko jezero, ili Pocibarsko jezero...ili samo - jezero Petnica, kako god ga zvali, zove i ta mirna voda nas sebi

Hidroakomulacija.
Dakle, veštačko kao i skoro sva jezera kod nas.
Brana na reci Pocibrava, i otud mu jedno od imena.
Drugo svoje, poznatije ime, duguje obližnjem selu koje potiče još iz petnaestog veka.
Petnica.
Nadaleko poznata pre svega po Istraživačkoj stanici za talentovane školarce koji su leta provodili na tom elitnom mestu za doškolovavanje onih koji su grabili za novim znanjima.
Renome te ustanove toliki je, da su onima koji su se njome mogli pohvaliti, brojna vrata bila unapred otvarana, a poneka i širom.
No Petnica nije samo Istraživačka stanica.
Nije ni samo selo, ma koliko staro bilo.
Petnica je i pojam koji obeležava obližnju Petničku pećinu.
Pećinu iz koje izvire reka koja svojim tokom pohodi i selo Petnica.
Takođe, Petnica je i naziv sportskog kompleksa koji se nalazi na svega 5 kilometara od Valjeva i koji na svoja četiri bazena u kompleksu pored brojnih sportskih terena, prihvati svu lokalnu mladež koja se sjati tokom letnjih meseci u potrazi za osveženjem i zabavom.
Tek nešto porodičnijih ideja, ali i onih romantičnijih, pruže korak dalje da se obrčkaju u Petničkom jezeru. Obrčkaju, osunčaju, izroštiljaju, upecaju štogod ili se zaljube.
Ima svega.
Ima za svakoga.
Valjda tako i treba da bude.
Sve u svemu, ono što samo jezero ne uspe da ponudi, zaokružiće već ostali sadržaji obeleženi pojmom Petnica.
Ili samo Valjevo. Zašto da ne. Lep celodnevni izlet, moguće i vikend.
Jezero je pre svega destinacija za pecaroše, ali da nam je more na raspolaganju, možda bismo i ovu lepotu prepustili upravo ribolovcima...ali avaj, mora nemamo, i Petničko jezero je jedna sasvim pristojna vikend nadoknada u nekim vrelim mesecima.
Stoga se na ovom jezeru na svakom koraku mogu naći i kupači i ribolovci, praktično ne ometajući jedni druge.
I, roštiljdžije, dakako.
Nekoga možda privuče nešto od toga, ali generalno, za svakoga ima ponešto.


Moji prvi koraci vezani za more i morske obale uglavnom i danas stvaraju određenu odbojnost prema rastinju kakvo srećemo u predelima kontinentalnih voda, ali lokvanji i trska koje sam zatekao nisu mi nimalo smetali. Zapravo su sjajno pozirali, sa sve bambusom i ostalim što se prosto zalepilo u moj objektiv. Naravno, za ulazak i izlazak iz vode postoje mesta raščišćena, pa iako nisu u pitanju baš uređene plaže, može se sasvim pristojno i komotno smočiti...a videh i neke koji su malo i ludovali kao da se nalaze na pravom moru.




























Dakle, može se i ovde...
Provereno.
Naravno, ne mora se, ima dovoljno svega drugog ovde...





Нема коментара:

Постави коментар