Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 5. март 2017.

Objektivom van Srbije - Utjeha, izuzetno letovalište, koje je danas sve drugo više nego - uteha

Voz iz Beograda za Bar uglavnom kasni. Uglavnom u njegovom slučaju znači - uvek.
Uglavnom.
Pa ipak...nije strašno. Neke plaže, neke uvale, talasi, suncobrani i možda prve ljubavi čak čekaju većinu onih koje ovaj okasneli voz iskrca. To se traži.
Otud umorni osmesi na licima putnika dok se iskrcavaju i spremaju da presednu, tegleći svoje prtljage i skidajući upadljiv višak garderobe sa sebe jer Bar uglavnom sa suncem dočekuje svoje putnike...
Neki će na jednu, drugi na drugu stranu, ali najmanje njih će ostati ovde i uživati u čarima Starog Bara recimo. Većina će poći na severozapad, put Budve ili Petrovca, a možda čak i Tivta i Kotora.
Oni koji se namerili u mondenska letovališta kakva su Sveti Stefan ili Miločer, uglavnom dolaze drugim prevozom, ali zato će neki krenuti i na jug, put dugih peščanih plaža koje počinju sa Ulcinjem i završavaju na ušću Bojane sa nadaleko čuvenom Adom Bojanom.
Na tom putu je i Utjeha, mesto u kome se možda nekada i nalazila nekome uteha, ali danas definitivno možete naći sve drugo.
Zabavu, odmor, rekreaciju, osećaj elegancije, dobar gastronomski provod.
Utehu?
Možda, ali za eventualno propušten odmor na nekoj svetski priznatoj destinaciji.


Utjeha se najbolje posmatra kroz dva svoja aspekta koje deli Magistrala. Gornji u kome većina spava i bude smeštena u svom ili iznajmljenom smeštaju, i donji u kome se odvija sve ostalo.
Gornji aspekti se kreću od nivoa udobnog do vrlo asketskog, a u pojedinim slučajevima čak koketiraju i sa zaslepljenošću idejom imanja kuće na moru. Da bi se od tih kuća stiglo do mora, iako je nizbrdo, motivacija kakva su kupanje i sunčanje, nekako će i podneti taj napor obzirom da se pešači i preko dvadesetak minuta.
Povratak sa plaže, međutim, nešto je sasvim drugo.
Uzbrdo, pa još bez motivacije...pola sata penjanja...ne, uveren sam da nema smisla zidati tako visoko.
Jer, pojedine kuće zaista samo administrativno imaju vezu sa morem i put do njega baš traje. Sve je u visini zapravo.
Slično je i u susednom mestu Kruče, ali je ovde sve svedeno na gradnju ispod magistrale, što je daleko prihvatljivije. Jedna sasvim drugačija slika.
Donji deo je već nešto drugo. Nekoliko sjajnih uvala za kupanje i uživanje omogućile su čak i nudističku plažu za ljubitelje, dok su ostale urbanizovane u različitom stepenu.
Centralna scena je svakako na gradskoj šljunkovitoj a prelepoj plaži koja nudi i alternativu u stenovitom delu sa mahom ravnim pločama, te delu nazvanom kompleks Rocky Beach koji nudi sadržaje kojih se ne treba stideti bilo koje svetski poznato letovalište.
Bazen, masaža, roštilj, restoran visoke klase i sve što ide uz to.
konačno, vreme je da tastatura ustupi mesto objektivu i da priča prestane a da počnu fotografije. Sve se završava jednim od najlepših zalazaka sunca u Crnoj Gori.
A i šire, jelte...




Ulov.
Nema direktnu vezu sa Utjehom, ali obzirom da je lov obavljen harpunom baš sa jedne od uvala Utjehe, i ova slika se smestila ovde.




















































































Nudistička plaža jedina nije fotografisana. Razumljivo, verujem.
Ništa manje lepa, diskretna uvala slična ostalima koje su prikazane na slikama i definitivno posvećena ljubiteljima naturalnog sunčanja.




I konačno, taj zalazak sunca koji samo govori da je vreme da se istušira i promeni garderoba za deo dana koji sledi, popravi šminka, ispegla koja majica i krene u noćni život koji nudi Utjeha.








Нема коментара:

Постави коментар