Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Читаоци

уторак, 21. март 2017.

Foto album - Trajanov most, trenutak istorije i trenutak obnove na istom mestu

Obnoviti istoriju..?
Zvuči pomalo...hmm, ne znam...nisam baš siguran ni sam kako sve može da zazvuči tako nešto, ali kada komad istorije propada i kada ga nekih gotovo dvadesetak vekova lagano sustiže i u poslednjim njegovim delovima, onda je svaki pokusaj obnavljanja i ocuvanja te istorije vredan hvale i fotografije. U neko zlatno rimsko doba, Dunav je pregažen i ukroćen mostom koji je skoro čitav jedan milenijum smatran najdužim izgrađenim mostom na svetu. Naselja Pontes u današnjoj Srbiji i Drobeta, danas u Rumuniji a nekada u Dakiji, činila su most živim, a možda čak i življim nego što to danas mogu selo Kostol pored Kladova, i Turnu Severin u Rumuniji.
Izgradnjom HE Đerdap ugroženi su ostaci mosta, te se okopavanjem rova oko nosećeg stuba u solidnoj meri očuvanog, pokušalo sprečiti da savremena ekonomija odnese spomenike istorije.


Ipak, za arheologe je to možda sasvim bilo dovoljno, ali za prosečnog posetioca nikako.
Trebalo je dosta da se stvari pokrenu sa mrtve tačke i da se počne sa uređenjem celokupnog platoa koji okružuje pomenuti stub, ali danas se može reći da je konačno ovaj lokalitet dovoljno uređen i za posetu običnih ljudi, a stvari se čak pokreću i dalje od toga.
Radi se na uređenju šetališne staze koja bi trebalo da stiže sve do sat vremena udaljenog Kladova. Dokle će se stići, ne znam, ali već je i ovako uređen lokalitet prava poslastica za jedan mali obilazak još jednog od bisera Istočne Srbije.
Нема коментара:

Постави коментар