Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

уторак, 28. фебруар 2017.

Objektivom po Srbiji - Tekeriš, mesto na kome se moglo izmeriti junaštvo

Nekome su ratovi imali smisla, nekome nisu. Nikada.
Nijedan.
Nažalost, možeš nešto smatrati besmislenim, a ipak morati, i to je prvi čin tragedije koja počinje svakim ratom. Pa ipak, umeju ratovi da iznedre iz ljudi ponekad u teškoj muci ono što u ljudima najviše vredi. Čoveka.
Čovek je ono što je najvrednije u ljudima. I najređe, čini mi se ponekad.
A i junaka. I to je vredno, i jednako tome retko.
E Tekeriš je na samom početku Velikog rata video mnoštvo tih junaka na jednom mestu. U jednom boju. Pod jednom zastavom i jednom jedinom idejom. Stići na to brdo pre onih drugih, pucati i bacati bombe nizbrdo. Bila je to ideja od koje im je zavisila glava. Goli život. Bez ideologije, bez velikih reči, bez pompe, zastava i odlikovanja. Brdo na Ceru, planini nadomak Šapca bilo je upravo u leto 1914. godine.


Danas je ovo omiljeno izletište, lepo uređen kompleks kosturnice i spomenika, dizajniran da se njime može prošetati i tek onako, bez namere da se dublje zalazi u junaštvo i istoriju koje zapravo krije. Prelep izlet za svakoga. Hlada u sunčanim danima ima, česma, klupice, uređene staze, a sve to na prelepoj planini Cer. Mermer dostojanstveno pleni već na prvi pogled, teško je proći a ne zaustaviti se i prošetati. Kroz mir i tišinu, kroz istoriju, kroz sećanja na neka davna junaštva.



































Нема коментара:

Постави коментар