Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Читаоци

среда, 14. јануар 2015.

Dvorci i stilska arhitektura Srbije - Kraljevski kompleks na Dedinju 2, Kraljevski dvor iznutra viđen

U Novoj 2015. godini zamisao autora ovih stranica je da Vas provede malo kroz zdanje Kraljevskog dvora u kome itekako može da se uživa, makar i samo kroz slike. Kako je već navedeno u prvom članku ovog serijala o Kraljevskom kompleksu na Dedinju, veći od dva dvora ovog kompleksa, iako u narodu manje poznat od Belog dvora zbog manjeg medijskog pominjanja, izuzetno je i veoma unikatno opremljen. Tu su prijemne prostorije, biblioteka, prvi privatni bioskop u Srbiji, sobe za kartanje, soba za šah, bilijar sala, ali i soba šapata u kojoj je fontana prigušivala tihi govor Kralja Aleksandra u momentima kada te reči nije smeo čuti niko od posluge ili svite...
Globus koji je preživeo ratove uz ožiljke, neobične trpezarije ali i detalji nekadašnje mladenačke kraljevske mode, tepisi i plafoni po kojima su i sobe dobijale ime, kao i zamena za fotelje iz koje je nekadašnji doživotni predsednik SFRJ gledao bioskopske projekcije, kao i tragovi zamenjivanja kraljevskih obeležja ideološkima i slično.
Vredi videti, definitivno.


Uglavnom uz manje teksta i više fotografija, predlažem da krenemo u mali obilazak, a sve informacije je nekako primerenije potražiti na sajtu samog Kompleksa.
Нема коментара:

Постави коментар