Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

уторак, 27. јануар 2015.

Utvrđeni Balkan - Trogirska tvrđava Kamerlengo, mletačka vojna baza i savremeni kulturni centar

Utvrđeni kontrolni punkt venecijanske vojske nastao u 15. veku na trogirskom ostrvu, danas je zaista jedan sjajan kulturni centar, pozornica na otvorenom, a definitivno i obavezan deo turističkog obilaska jednog od najživopisnijih dalmatinskih gradova.
Prava svrha, reklo bi se.
Naravno, posle dobrih gotovo 6 vekova čekanja :)
Pa ipak, vredi malo sagledati i prošlost kroz ovakva utvrđenja, zaviriti na mesta gde su nekad vojnici pod šlemovima, sa dugim mušketama, nadzirali prolaz pored ostrva Čiova, i ne sanjajući da će jednog dana umesto njih ove zidine naseljavati još jedino - golubovi.


Tvrđava je ustvari mala, ali pruža veličanstven pogled na koju god se stranu pogleda. Verovatno i nije zamišljena kao neosvojiva, već više kao nešto što bi moglo pre biti baza i sklonište od nekog manjeg napada. Nije opremljena za duže opsade, pa takva izgradnja i sugeriše navedenu namenu.
U svakom slučaju je interesantna za pogledati, kako u nju, tako i sa nje. Pogled na grad, ili teren lokalnog kluba, te ka Kozjaku ili Čiovu, svejedno je praktično. Pogled seže i do Splita, odnosno Poljuda i Marjana, dok na drugu stranu otvara učinu prema Rogoznici i Šibeniku, ali naravno, do tih obala ne može da dosegne.
































Нема коментара:

Постави коментар