Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

петак, 14. децембар 2012.

Objektivom po Srbiji - Manastir Lešje, ambijent i vidikovac kakav se retko sreće

Podignut kao crkva, poklonjen, zapušten pa zatim povraćen...održavan, a onda pnovo zapušten i konačno obnovljen u ruskom stilu. Kada bi ovo sve moglo da stane u reč, mogli bismo jednom rečju opisati istoriju manastira koji želimo da predstavimo na ovim stranicama.
Ali...neće moći, jer još uvek ne postoji ta reč koja bi mogla opisati jednu takvu istoriju. Istoriju koja je nastala još sredinom četrnaestog veka, svedočila o neslozi srpske srednjevekovne vlastele, zatim o njihovom vojničkom porazu i konačno o mraku teškom gotovo pet narednih vekova.
I sve to gledati sa visine, iz jedne pustinje, sa mesta za koje se ni danas ne zna da li mu naziv Lešje potiče od nekadašnjeg naziva Leštije kojim su se nazivala mesta su puno leske, ili od jednog davnog i strašnog doba kada je ovde ležalo mnogo leševa napaćenog puka...
Danas?
Danas je to sasvim druga priča. Svoj novi, savremeni život ovaj manastirski kompleks živi punim, ali i dalje dostojanstvenim plućima, kao pravi primer simbiotičkog funkcionisanja savremenog i tradicionalnog, domaćeg i ruskog.


Iz nekog razloga, brdo Baba koja je ugostila i manastir i Sveti časni Krst, brdo je bez obzira što je čak 150 metara više od Avale. Na stranu visina, pogled sa manastirske terase je fantastičan, ali je to i sam pogled na manastir, kao i njegovu okolinu.





































































Нема коментара:

Постави коментар