Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 11. март 2012.

Objektivom po Srbiji - Kruševac, nekadašnje carstvo Lazarevo

Kada krenemo na Kopaonik, na jednom od tri moguća pravca će nam se ukazati Kruševac, davna prestonica jednog nekrunisanog cara, Kneza Lazara Hrebeljanovića, u narodu poznatog kao Car Lazar. Novija istorija Kruševca donela je neke nove momente u CV ovog grada, pa je Kruševac već decenijama poznat i po proizvodnji alkoholnih pića, a pre svih čuvenog Rubinovog Vinjaka, ali i mnogo čemu drugom, te je pored guma za vozila, iz ovog grada stigao i svojevrstan kuriozitet. Naime, u istom gradu se proizvode, i to dosta uspešno, ulja za ishranu i ulja za podmazivanje. Jednom rečju, iz Kruševca nas podmazuju u potpunosti, i ljude i mašine :)


Kažu oni koji veruju u narodno predanje da je Kručevac nekada bio sazidan uglavnom od oblog kamena krušac, pa nije bilo nikakve logike da dobije drugačije ime nego - Kruševac. Neka bude, jer i ako nije tačno, zvuči i lepo i moguće. Iako se grad prostire poprilično, može se reći da je ovo grad sa izrazito efikasnim centralnim delom i trgom, gde se odvija većina svega što bi se trebalo i moglo odvijati u Kruševcu.  Hoteli, poslovni centri i direkcije najjačih privrednih giganata iz grada, šetalište, sud, univerzitet...treba li više?
Pa, da, i spomenik koji je definitivno svojevrstan zaštitini znak grada našao je tu svoje mesto i to upravo centralno mesto.
Нема коментара:

Постави коментар