Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 9. јун 2019.

Objektivom po Srbiji - Prolom banja, jedinstven spektar lekovitog usred nečeg prelepog

Sve su banje zapravo ipak banje...neke više, neke manje, a...tek da ne bude da je ovo poetska igra reči i rime, da dodam da se gotovo sve one razlikuju međusobno možda ponajviše po onome što ponude pored svoje osnovne lečilišne namene.
Neke su prava mesta, prepuna života u svakom smislu, neke su uglavnom bolnice sa infrastrukturom, poneke čak i samo prelepi parkovi.
Prolom banja je ipak nešto sasvim drugačije.
Nesvakidašnje.
Nešto zbog čega treba ozbiljnu kilometražu ostaviti za sobom, ali nikako ne požaliti na kraju.
Nekadašnja vulkanska kotlina okružena sa pet planina od kojih su čak četiri duplo više od Avale, ali je ta ista Avala višestruko poznatija od bar četiri od tih pet, podatak je koji bi trebalo da zaintrigira bilo koga ko bi se odlučio na ovaj put.
Jug Srbije sam po sebi donosi već mnogo toga interesantnog, ali Prolom banja je svojevrstan biser upravo i u toj riznici interesantnog.
Neka arheološka istraživanja vrlo čvrsto upućuju na verovatnoću da su lečilišne blagodeti ovog lokaliteta bile poznate i najverovatnije korištene od čak praistorije, preko antičkog doba pa sve do srednjeg veka i prodora Turaka kada sve banje na ovim prostorima zamiru.
Pa ipak, tek pre pola veka ova banja počinje da se koristi u savremenom smislu, pre svega lečilišnom, a zatim i sportsko rekreativnom i sve primetnije, turističkom.
Naravno, za takav procvat neophodni su sadržaji.
A sadržaja ima, itekako...


Jedinstveno, da.
I već viđeno, da, ima i toga.
Omalena banja u koju ne možeš svratiti usput, već putem tačno i precizno baš namenski stići, definitivno sadrži najveći deo onoga što bi čoveku odmor učinilo privlačnim i prijatnim, čak i bez zdravstvenih potreba.
Šetnja je moguća svuda, naravno, ali kroz šetnju treba malo i sadržaja da ne postane monotona.
Prolom banja se kroz šetnju može savladati u dva dana, istina, ali ni repriza nije loša priča.
Ukoliko između premijere i reprize uskoči i, recimo, Đavolja varoš, pa to nam već obogaćuje taj odmor i već nas asocira na nekih sedam dana odličnog turističkog doživljaja.
Za one koji su zavisnici i od urbanog ambijenta, uvek će uskočiti i Prokuplje sa svojom živopisnošću i dinamikom kojom se odlikuje.
I, naravno, tu je sada i bazenski kompleks koji se možda ne može definisati kao akvapark, ali iz malog broja razloga...ostali, većinski razlozi, su tu.
Šetnja ka vidikovcu, prelep i jedinstven doživljaj crkve sa svojim pešačkim mostom, jedinstven je momenat koji danas poseduje praktično samo Prolom banja.
I, sad bi bilo dosta kucanja i čitanja...
Po meni, i previše.
Fotografije bi trebalo da potvrde da je možda i polovina iskucanih slova višak zapravo...stoga, idemo odmah dalje na slike.































































I...racionalno, da...





Bazenski kompleks.
















I ta čuvena voda...





















Нема коментара:

Постави коментар