Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

среда, 8. мај 2019.

Objektivom po Srbiji - Mataruška banja, najmlađa od svih banja u Srbiji

Banje u Srbiji...
Šta li tu znači termin - najmlađa?
Nije jednostavno.
Zapravo, najmlađa banja ovde znači da je reč o banji staroj tek nešto više od jednog veka.
Koliko je to mlado neka svako proceni, ali da je najmlađa, jeste.
Kakogod, negde u to vreme pre nešto više od jednog veka, Ibar koji je proticao kroz selo Mataruga koje se nalazilo na mestu današnje Mataruške banje, poplavio je sve njive u okolini sela, i to pozamašno. Naravno, voda se u nekom momentu povukla, ali je za njom ostao mulj na nekada plodnim njivama. Dakle, ispada je baš Ibar praveći sebi novo, privremeno korito usled prevelike količine vode kojom je plavio, otkrio lekovita svojstva i posle svog povlačenja u staro korito, prepustio novo nalazište sumpornih toplih voda stanovnicima.
Dalje se radi o nauci.
U obližnjem Kraljevu obavljene se prve analize koje su ukazale na nove banjske potencijale.
Uz iskustva onih koji su u neposrednoj blizini Vrnjačke banje uživali sve blagodeti ne samo banjskog lečenja, već i turizma, ovako nešto moralo se pretočiti u jednu sasvim novu banju.
Tako je nastala ona najmlađa, sa početka teksta.


Banja je specijalizovana i dokazana kao veoma uspešna za neurološka, reumatska, ali ponajviše izraženija ginekološka oboljenja. U narodu je vrlo brzo poprimila nadimak banje za nerotkinje.
Park, šetnja, šumski ambijent, vazduh sa tri planine koje je okružuju, pa uz to i obala Ibra, pravi su zaštitini znaci ove banje.
Naravno, banjsko kupatilo kao jedan od najstarijih objekata i terasa nad Ibrom sa večernjom muzikom u sezoni, te posebno viseći most i šetalište na keju, zaokružuju ponudu van medicinskog aspekta.
Blizina nekih od najčuvenijih manastira, najpoznatije domaće banje i jednog od srednjevekovnih zamkova, takođe su preporuka sami po sebi, te poseta ovoj banji ume da bude jedan zaista lep produženi vikend, a nekome i godišnji odmor čak, ukoliko i ne postoji potreba za lečenjem.
Нема коментара:

Постави коментар