Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

понедељак, 31. јул 2017.

Objektivom po Srbiji - Carska palata u Sremskoj Mitrovici, srce antičkog Sirmiuma

Antički grad na Savi.
Sirmium, vojnički logor za pohode na varvare i potonja povremena prestonica rimskih imperatora, razvijao se od doba rimskog osvajanja ovih predela nešto pre naše ere pa sve do pred kraj petog veka kada ga preuzimaju varvarska plemena.
Središnji kompleks ovog grada definitivno je Carska palata koja se zahvaljujući tada moćnom bedemu koji ga je štitio od ostatka grada, mogao razviti u utočište za više rimskih careva tokom njihovih pohoda, ali i mirnijih razdoblja vladavine.
Iako Srbija ima još jednu značajnu carsku palatu isprva smatranu vojničkim logorom, Felix Romuliana i Carska palata u Sirmiumu imaju i dosta toga različitog.
Dakle, videti jednu, ne znači ne treba obići i drugu.
Stilovi gradnje su definitivno slični, ali današnji prikazi su različiti.
Carska palata u Sirmiumu smeštena je praktično u centru današnjeg savremenog grada Sremska Mitrovica što daje niz pogodnosti za njen obilazak, a posebno u smislu komfora.
Prošetaš se ulicama, uzmeš sladoled, okreneš dve stranice novina i tu si, usred palate...


Ulaz je savremen, kao uostalom i ostatak spoljne arhitekture te tako ničim ne odudara od savremenog urbanog izgleda. To je velika umetnost uklapanja, ali prava majstorija na tom području nas čeka zapravo tek unutra. Sve sačuvano i prikazano, antička palata u ponovo savremenom dizajnu. Stilovi se ne upotpunjuju, naravno, ali su u tako savršenom skladu da je prosto neverovatno koliko prija oku posmatrača.
Uostalom, slike slede pa svako za sebe može da proceni i donese sud o tome kako je predstavljen ovaj značajni komad istorije područja koje je dalo gotovo dvadeset rimskih imperatora, a samo kraj oko Carske palate Sirmiuma petoricu.


Rimski stil, a - savremen, eto...




I ulazak unutra...






















Нема коментара:

Постави коментар