Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 31. мај 2015.

Objektivom po Srbiji - Manastir Blagovestenje i njegovi ostaci u Gornjačkoj klisuri

Gornjačku klisuru usekla je Mlava spuštajući se ka Dunavu. 
Pad srednjevekovne srpske države, i svih njenih feuda pred naletom Turaka krajem 14. i početkom 15. veka, karakteriše i povlačenje plemstva i sveštenstva u Homolje i istočnu Srbiju uopšte, ali najkarakterističniji su manastiri upravo u Gornjačkoj klisuri koji su se smestili u same stene, kao da se na taj način mogu sakriti od Turaka i njihove najezde.
Danas je očuvan manastir Gornjak, i čak možda lepši nego ikad, ali tu sudbinu ne deli i manastir Blagoveštenje, odnosno kompleks od dva manastira i jedne pećinske isposnice.
Pa ipak, i ono što se uopšte može videti, zanimljivo je...


Ustvari, ne samo da je zanimljivo, već je i na neki način jedinstveno...a, ako je zaista trebalo da bude mesto sakriveno od pogleda, pa makar malo, danas je to apsolutno uspešno izvedeno. Naime, ovuda se može proći komotno a da se ništa ne primeti, iako je na samom putu... :)












Нема коментара:

Постави коментар