Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

четвртак, 11. јун 2015.

Dvorci i stilska arhitektura Srbije - Kuća Kralja Petra I Karađorđevića u Topoli, na Oplenačkom brdu

Za one koji iole poznaju istoriju i njen deo čija je centralna figura utemeljitelj dinastije Karađorđevića, Petar I Oslobodilac (iako nije prvi vladar iz te porodice, svakako je utemeljivač same Dinastije), slažu se oko toga da je ovaj znameniti srpski vladar bio jedan skroman čovek. Skroman u smislu materijalne zaostavštine za kojom očito nije mario.
Stoga je čudno da na ovim stranicama predstavljam njegovu drugu kuću, pored Dvorova na Dedinju, ali i onih u gradskom jezgru u Beogradu.
Sa druge strane, poput već predstavljene kuće na Senjaku, i ova u Topoli takođe je skromna, jednostavnija i u arhitektonskom smislu daleko inferiornija, ali dosta govori o samom vladaru.
Čak i okolina kuće, i beogradske i ove u Topoli, koju možemo videti i kao park, i kao šetalište, ali i kao dvorište, definiše nekada najmoćnijeg čoveka Srbije kao dosta skromnog, tihog i na neki način povučenog monarha. Njegovo najveće arhitektonsko zaveštanje nalazi se odmah preko puta kuće u Mauzoleju na Oplencu koji definitivno zaslužuje posebnu stranicu, ali upravo naspram takve jedne građevine, skromni dom koji je Stari kralj koristio dok je nadgledao gradnju samog Mauzoleja, najpreciznije ocrtava ličnost Petra I Karađorđevića.


Konačno, o najčešće neshvatljivoj skromnosti ove značajne istorijske ličnosti može se diskutovati sa više aspekata, ali najbolje je zaviriti ponovo u unutrašnjost njegovog doma, i stvari postaju jasnije...same od sebe :)
Нема коментара:

Постави коментар