Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 7. децембар 2014.

Utvrđeni Balkan - Korčula, ostrvo Marka Pola, predivan arhipelag, antički rudnici i tradicija obrade kamena

I sad, teško je nešto više reći kad ovoliko toga smestiš u naslov, a opet...teško je i napraviti naslov a ne smestiti sve to u njega. Ko to može odlučiti šta bolje opisuje jedno od najlepših dalmatinskih ostrva?

Konačno, istoričari osporavaju tvrdnje drugih istoričara o Korčuli kao mestu rođenja čuvenog avanturiste Marka Pola, pa danas nije ni čak izvesno da li je on ikada kročio na Korčulu, a kamoli da je tamo rođen, ali...kad ne bi osporavali, šta bi radili danas istoričari kad se sve već zna :)

Šala, naravno, ali postoji i neosporeni deo Korčule i njene istorije, te je tako srednjevekovni predmet borbe između Dubrovnika i Venecije zapravo jedno tradicionalno mesto na kome se fantastično obrađuje kamen. I to još iz antičkog doba, sudeći po rudniku na jednom od arhipelaških ostrva uz samu Korčulu.

I na kraju ne preostaje nam ništa već da zajedno prošetamo malo po ovom mestu, istoimenom mestu kao i ostrvo, sa potkresanom tvrđavom zbog provetravanja, posebno u doba strašnih bolesti iz prošlosti. Pre potkresivanja, visina trvđave bila je kao i Dubrovačka. Ipak, ništa joj ne fali.

Ovim člankom i galerijom fotografija, kreće nova edicija o značajnim tvrđavama na prostoru Balkana.


Danas unutar tvrđave, odnosno u samom gradskom jezgru živi tek nekih 200-tinjak stanovnika jer je daleko unosnije pretvoriti nekadašnje stanove i kuće u komercijalni prostor. Odavno su se stanovnici uglavnom izvukli van zidina da žive, u pravcu u kome su se stambene zone širile.
Da li su nekada davno ove impozantne zidine, pa makar i dosta više nego danas, zapravo mogle zaštiti Korčulu od neprijatelja, teško je reći. Osim na moru ispred same Korčule, istorija ne beleži velike opsade i bitke za utvrde, ali nesumnjivo da pogled sa mora danas pruža sliku o obeshrabrujućem pogledu potencijalnog osvajača na te zidine pre nekoliko stotina godina.





Međugradski prevoz za ostrvljane je zapravo katamaranska linija i...turistički brodovi.















Zvonik Marka Pola...sad, obzirom na dileme oko čuvenog istraživača, autentičnost ostaje u senci arhitekture i pogleda od kojih se ne zna šta je lepše.


























Gradski muzej koji čuva predanje i dokaze kamenoklesarske istorije mesta.








Ulice pod uglom koji ih prelama prema severu, da bi se zaštitili od zinske bure koja tako oslabi dok se prelomi kroz njih do gradskog jezgra, a prema zapadu obrnuto - ravne da letjni maestral ohladi podnevnu vrelinu kad počne da duva popodne. Interesantan srednjevekovni dizajn provetravanja.



I ponovo sporni Marko Polo, ovaj put je reč o njegovoj kući. Ma koliko osporavan, probajte da odčekate red za ulazak :)




Gradska riznica, fantastičan doživljaj.







Ugostiteljska šarada je nešto što treba videti, odabrati pa probati, definitivno.










Нема коментара:

Постави коментар