Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Читаоци

субота, 20. децембар 2014.

Dvorci i stilska arhitektura Srbije - Kuća Kralja Petra I Karađorđevića, park oko kuće, deo treći

U prvom delu trilogije smo mogli videti arhitekturu i spoljni izgled skromne kuće nekadašjneg vladara Srbije, dok smo u drugom delu videli kako sve to danas izgleda iznutra sa retkim sačuvanim svedočanstvima skromnog života Starog kralja.
Konaćno, čitava građevina smeštena je u svojevrsnom parku, jer bi izraz poput dvorišta, verovatno bio neadekvatan. U završnom, trećem delu, voleo bih da se malo prošetamo upravo tim parkom koji okružuje zdanje i daje mu onaj konačan pečat elegancije i tihe dostojanstvenosti sažete u savršen sklad koji pre svega odiše jednostavnovšću i skromnošću.


Dakel, već je ulazna porta jedan perfektan arhitektonski biser, sećanje na vreme u kome je nastala, baš kao da je namenski dizajniran spomenik a ne samo ulazna kapija. Sa svakim narednim korakom glavnom, ali i kroz nekoliko sporednih staza, postaje jasnije zašto bi izraz kao što je dvorište ili okoćnica bio neadekvatan, a možda i neukusan. Jednostavno, sa svakim korakom je koračanje zapravo postalo šetnja kroz park, i tu dileme više nema. Mali letnjikovac, uredno podšišano drveće, magnolije i sve ostalo, uključiv i jednu arhitektonsku anomaliju koja je meni lično veoma nejasna iako je potpuno sigurno da se radi o nekakvom trronu, ili keramičkoj fotelji, sve su to sigurni znaci da smo u parku.1 коментар:

  1. Lep tekst i fotke. Autor sajtova o manastiru Hilandar http://www.hilandar.info, i o vezama Svete zemlje i Hilandara http:// www.svetazemlja.info.

    ОдговориИзбриши