Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Читаоци

недеља, 26. јануар 2014.

Objektivom po Srbiji - Duhovna slika Kragujevca

Prva crkva u oslobođenoj Srbiji, to je nešto na šta samo Kragujevčani mogu biti ponosni. Vizantijski stil ponovo se vratio na prostore Srbije baš preko Saborne crkve u Kragujevcu.
Sa druge strane Lepenice, jedna druga crkva piše drugačije stranice srpske istorije, pa tako u porti Stare crkve, neposredno uz simbol grafa oličen u Zastavi, nastaje prvi srpski Ustav. Iako još uvek pod turskom vlašću sa ograničenom samoupravom, veliki srpski Knez još jednom je izigrao Turke i lukavo napravio crkvu većom od džamije, što je preuzetim obavezama bilo nedozvoljeno... I sve to u Kragujevcu, nekadašjoj prestonici, ali oduvek i zauvek srcu Šumadije.


Priča o kragujevačkoj duhovnosti šarolika je i bogata ništa manje od priče o samom Kragujevcu. Priča koja čeka da bude ispričana svakom namerniku, priča koja se uglavnom tiho i dostojanstveno šapuće onog trenutka kada se čovek zaustavi pred veličanstvenom mistikom koja obavija crkve i hramove Kragujevca. Valjda otud i neobičan znak dobrodošlice na ulazu u grad, koji tu, izgleda, potpuno opravdano dočekuje putnike...

Stara Skupština, skromno, ali nezaboravljeno zdanje u kome je pisana istorija.


Нема коментара:

Постави коментар