Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

среда, 15. август 2012.

Foto album - Policijski helikopter Bell 206, sve češći na domaćem nebu

U vreme sve značajnijeg reorganizovanja policije prema savremenim standardima, ne treba da čudi i značajno reorganizovanje samog doživljaja jedne modene policije. Doživljaj, odnosno vizija kako se stručnije zove, osnova je za uopšte pokretanje neke reorganizacije, i osnovna vodilja u njoj. Još pre petnaestak godina, helikopter je za većinu nas bio apsolutni sinonim za nekakav rat, a ako se na šta drugo i pomišljalo, onda je to vuklo na svojevrstan statusni simbol, uglavnom novopečenih bogataša...ili bar njihovih uverljivih plagijata. Ipak, helikopteri su oduvek predstavljali i značajno medicinsko sredstvo, snažan transportni potencijal, a da ne pominjemo brojne druge zadatke bez kojih ne bismo čak ni pola države elektrifikovali savremenim električnim vodovima, a kamoli imali najveći broj država u Evropi sa kojima imamo takve prekogranične vodove.
O, da, helikopter je daleko više od naših nekadašnjih prvih asocijacija. U zadnje vreme, sve češće na nebu gledamo prelepi plavobeli Bell, reprezentativni primerak policijske helikopterske jedinice.


Šta ga odlikuje?
Pa, shodno svojim karakteristikama, jasno je da bi ovo sredstvo pre svega trebalo da posluži nekom prevozu ljudi, ali kada bismo počeli nabrajati kakvim sve vrstama prevoza, tek onda bismo shvatili multifunkcionalnost ove letelice. Sposobna da pored pilota poveze i do četiri putnika, ta letelica se koristi i za spasavanje iz vode, jednako kao i za nadzor iz vazduha sa podvešenim kamerama. Iako se najčešće koristi u kontroli drumskog saobraćaja i obezbeđenju državne granice, ovaj helikopter se može videti i na vežbama specijalnih jedinica, ali i na gašenjima požara i evakuacijama najrazličitijih vrsta.
No, to bi moglo da karakteriše i gotovo svaku ovakvu letelicu na svetu, ali možda i najzagonetniji kuriozitet je njeno održavanje kod nas. Takvo održavanje pominje se jako dugo, a svedoci kažu da se čak na šrafovima ne može videti da su uopšte dirani, toliko perfektno izgledaju ove letelice u hangarima. Pokretljivost i aero-akrobatika za koju je ovaj helikopter sposoban, poseban efekat na posmatrača imaju upravo zahvaljujući tom savršenom stanju u kakvom se pokazuju pred javnošću. Stoga je uvek zadovoljstvo videti ovaj helikopter koji se sve češće u svojoj raskoši lepeza po našem nebu.













Нема коментара:

Постави коментар