Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

понедељак, 19. април 2021.

Objektivom po Srbiji - Jezero Očaga, jedno od najstarijih izletišta Lazarevčana i Lazarevačka rivijera

 Zima ode. Nije se baš proslavila, ali ne smeta.

Proleće stidljivo ponekad počasti svojim raskošnim sunčanim atributima i nas koji smo jedva čekali da ispratimo sivu i prohladnu zimu.

Zapravo, možda i samo...tmurnu i dosadnu.

Tim pre nas proleće raduje, da pruži priliku da negde šmugnemo, Ukoliko nas to prijatno, sunčano šepurenje proleća potkači za vikend, zanemarimo li gužve na naplatnim rampama jer otprilike svi imamo slične ideje za vikend, super ćemo proći. Možemo bilo gde.

No ako se sunce našali pa nas obraduje nekako samo na jedan dan, šta onda činiti, postaje najaktuelnije pitanje pred vikend. Kuda na par sati...

Neveliko jezero, a uređeno poput prave rivijere.

I svega na šezdesetak kilometara od Beograda.

Koliko je to objektivno?

Apsolutno!

Uz samu ibarsku magistralu, na skretanju za ulazak u Lazarevac, ali na suprotnu stranu, smestilo se izletište ovog pretežno rudarskog gradića.

Prava rivijera u malom. Uređena obala, pod zasadima cveća, ali i sa drvećem koje gradi prirodan zaklon od sunca, ali i pogleda ponekad, nudi obilje sadržaja. Naime, iz jednog od davnašnjih rudarskih aktivnosti nastalo je jezero Očaga. I to ne jedno, već dva.

Staro i novo. Da, nije preterana zagonetka, a ni maštovitost kada su nazivi u pitanju, ali osnovna razlika između ova dva jezera u kojima usled poribljavanja ima raznih sorti i veličina ribe, je upravo u ribolovu koji je moguć isključivo na starom jezeru. Novo jezero pruža dom ribljem fondu zbog balansa ekosistema i tu nema pecanja. 

I onda stižemo i do pitanja - a šta to onda nudi nova Očaga, te je vredi posetiti, i sjajno se provesti na celodnevnom izletu?

Najiscrpniji i najkompletniji odgovor naći ćemo u šetnji uređenom i osvetljenom stazom oko jezera, počevši, ali i završivši je na širokom i prostranom parkingu, tik uz ibarsku magistralu.


Šetnja će nam pokazati već na prvim koracima koliko je važan ambijent u kome dominira priroda. Posle prijatnog iznenađenja sa kapacitetnim parkingom, osmehom ćemo najverovatnije reagovati na cvetne lejice duž staze za pešake kojom možemo proći svaki deo jezera. Povremeno u hladu drveća, povremeno na prijatnom suncu, zaključićemo da smo sa pravom očekivali da će kompleks biti podržan ugostiteljskim objektima, kao i uređenim plažama od betonskih kaskada u obliku tribina koje mladi najčešće okupiraju svojim peškirima i razdraganom cikom i smehom. Možda nas neće previše iznenaditi ni ostatak standardne infrastrukture jednog savremenog kupališta koja sadrži i tuševe, kabine za presvlačenje, te spasilačku službu, sanitarne čvorove i slično. 

Pa ipak, ma koliko neke stvari smatrali uobičajenima, privući će nam makar pogled na deo kompleksa namenjen mališanima i njihovoj radosti u vodi čija je okosnica tobogan.

No, ovde se ne zaustavljamo u nabrajanju sadržaja, jer je na ovom jezeru savršeno lepo ukljopljen ambijent koji sadrži u sebi i skakaonice na više nivoa, ali i peščanu plažu iako je dno od betonskog korita. Na ovom jezeru moguće je igrati vaterpolo, ali i košarku u vodi. 

Moguće je pored jezera, u sklopu kompleksa na nekom od terena odigrati i makar poluvreme odbojke ili malog fudbala, ali i naći mir i intimu toliko preko potrebnu devojci i mladiću da rečima ili usnama konačno pokažu ono o čemu im srca danima već bubnjaju.

Deca ovde zaista, možda i najviše od svih, mogu uživati u namenskim sadržajima vezanim za brčkanje u vodi, ali i igri i zabavi kraj nje. Roditelji mogu prilično relaksirano u ovim izuzetno kontrolisanim uslovima da isprate igru svoje dece, ali i da se pritom odmore i zabave kao retko gde. Nema uobičajenih izazova  po bezbednost dece, i mada je crna senka umela da se nadvije nad prelepo jezero, jasno je da je ipak ovo parče raja tek par desetina kilometara od Beograda udaljeno, dala mnogo više života i radosti i stoga nije ni iznenađenje tako velika posećenost uprkos konkurenciji koju predstavljaju olimpijski bazen i akvapark. 

Jezero Očaga je tu. Čeka.

Dočeka i motocikliste na skupu, dočeka i pse na izložbi, dočeka i glasne zvuke sa koncerta, kao i hrabre jurišnike na Bogojavljenski krst.

Dočekaće li i nas?

Vredi razmisliti. Vredi...




























Нема коментара:

Постави коментар