Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

петак, 15. јун 2018.

Objektivom van Srbije - Ljubljana, jedna od najmanjih ali i najlepših evropskih prestonica

Formirati jedan uglavnom foto-putopisni internet sadržaj kakvim ja vidim ovaj moj Blog, verovatno je nepotpuno ukoliko neka mesta ne prikažeš.
Kad - tad.
Jer, bez nekih mesta putopisni Blog i nije to...
U ta mesta svakako spada i Ljubljana.
Ljubljana na reci Ljubljanici.
Logično, da.
Samo, upravo ta reka svojim tokom gradi neke od najlepših momenata u Ljubljani.
E, to je već možda i logično, ali svakako nije uobičajeno a ni često viđeno.
Ljubljana je nekada bila poznata i po drugim nazivima.
Smeštena na velikoj raskrsnici puteva kroz istoriju, prirodno je da čuva dokaze ljudskih naseljavanja i kretanja čak pet milenijuma unazad.
Prva naselja trajnog karaktera podiže najznačajnija antička civilizacija na ovim prostorima, Rim, a naziv tadašnjih naselja i vojničkih logora na ovom prostoru je Emona.
Sloveni naseljavaju ovo područje lagano potirući rimski naziv, a srednjevekovni izvori beleže i imena Lajbah i Lutviga pre konačnog ustanovljavanja današnjeg imena.
Zemljotresi nisu štedeli prelepi grad ali na neki način su pomogli da postane i ostane ovakav kakav je, a da pritom ne izgubi korak sa savremenim razvojem.
Naime, posle najrazornijih, započinje se sa obnovom pod snažnim uticajem urbanista i struke, te se danas itekako ima šta za videti, jedan redak sklad starog i novog.


Perfektno očuvano staro gradsko jezgro, na najmaštovitije načine i u gotovo potpunosti privedeno ideji ekonomske samoodrživosti, definitivno je nešto zbog čega treba protegnuti noge.
Tromostovje, Park Tivoli, brojna arhitektura uključiv i antičku, a možda i ponajviše doživljaj Ljubljanskog grada koji zaslužuje svoju posebnu stranicu, samo su neki od ugođaja koji se tom prilikom mogu doživeti.
Nešto od toga je na slikama, a ostalo čeka na nekih 500 kilometara od Beograda...recimo :)


























































































































Нема коментара:

Постави коментар