Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

петак, 17. новембар 2017.

Utvrđeni Balkan - Klis i tvrđava kao nemi čuvar istorije srednjeg Jadrana

Nije najjasnije ko je, a posebno u kom tačno razdoblju podigao utvrdu na litici, ali prva dostupna pominjanja datiraju još iz petog veka. Tu se spominje strateško utvrđenje na litici koje dominira ravnicom kroz koju prolazi put ka Splitu, a na drugoj strani ka Dalmatinskoj zagori.
Dominacija ovim pravcem najjasnija je kada se uzme u obzir da je utvrda smeštena između Kozjaka i Mosora, odnosno dve planine koje kao prirodna prepreka razdvajaju Zagoru od najvažnije srednjedalmatinske luke.
E baš se tu smestila Kliška tvrđava i izvila se nebu pod oblake, kako to narod voli da kaže za nešto što se otišlo u visinu.
A visine joj nimalo ne fali...
Strateški položaj tvrđave dolazi posebno do izražaja u ratovima između turskih i mletačkih vojski obzirom da je i jednima i drugima bilo podjednako bitno da vladaju ovim područjem. Tu negde se smeštaju i najslavnije stranice istorije vezane za ovu utvrdu.
Po konačnom Osmanlijskom zauzimanju utvrde, naselje podno zidina stiče statuse kasabe i varoši, a pojedine nazive delova naselja i danas zadržava.
Pogled neverovatan.
Apsolutno.
Moji prvi utisci su bili u domenu fascinacije, pogled na tvrđavu i put ka njoj gotovo momentalno je stvarao nagon da upalim motor i pođem u tom pravcu, a kada bih prošao, ne bi bilo mnogo bitno na koju dalje stranu. Jednostavno, impresivan pogled na samu utvrdu.
Naravno, u to doba imperativ je bio provozati motor negde, bilo gde, a Klis je bio idealan svetionik za pravac te vožnje.
Jači utisak od pogleda na tvrđavu je jedino pogled sa tvrđave.
Definitivno.


Obzirom da istorija nije skroz jasna, barem ne u samim počecima ove utvrde, budućnost se, izgleda, drugačije prikazuje.
Dosta jasnije.
Holivudska, reklo bi se u narodu.
Naime, Game of Throne, kultna serija koja je u nekoliko dosadašnjih sezona osvojila milione gledalaca smestila je podosta scena upravo na ovo mesto, a očekuju se i nova snimanja i sve u svemu, Klis ima sasvim dobre izglede da moćda i prestigne slavom svoje najbolje dane.
Naravno, ovoga puta slava ne bi bila zalivena krvlju već nečim adekvatnijim i primerenijim današnjem vremenu.
Novac u prvom redu.
Jer, danas tvrđava izgleda gotovo identično kao i pre tridesetak godina i očigledno je da novac nedostaje i da ga treba stvarati a filmska kamera je idealna za ovog starog čuvara istorije.

















































































Нема коментара:

Постави коментар