Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

четвртак, 10. новембар 2016.

Objektivom po Srbiji - Banja Koviljača, otmeni a diskretni miris aristokratije u Podrinju

Banja Koviljača je poznata najpre po Specijalnoj bolnici i njenim još specijalnijim efektima po one koji je koriste. Nekome više, nekome manje ali uglavnom svima pomogne ova bolnica, ali verovatno samo u svojevrsnoj saradnji sa izuzetnom prirodom u koju je smeštena. Banjski park tu igra posebnu ulogu.
Poznata je Banja i po Vukovom saboru u nedalekom Tršiću i brojne ekskurzije pohodile su i pohode i dalje ovo prelepo mesto smešteno tik pored Drine.
Ali ne i na samu Drinu, što je meni lično uvek bilo intrigantno.
Uglavnom su se mesta formirala na rekama, odnosno sa pristupom takvim da se iz reka crpi sav ekonomski benefit, a posebno u prošlosti.
No izgleda da je Drina bila previše nemirna, vodoplavna, da bi se na ovom mestu uz samu obalu smestila i Banja Koviljača.
Konačno, ni kraljevima iz dinastije Karađorđević to nimalo nije smetalo da upravo ovde upražnjavaju one najlepše sekvence jednog kraljevanja, one silne balove, prijeme, te sedeljke i koncerte za kojima je prosto vapila aristokratija, koja je sve više dolazila upravo ovde, u kraljevsku banju, da vide i da budu viđeni.
Sve u svemu, jedna reč se nameće sama po sebi kad shvatimo po čemu nam je poznata Banja Koviljača - turizam.


I zaista, sve je ovde nekako podređeno upravo turizmu, pa je i ideja ove objave da pogledamo malo turistički aspekt, šta se može dobiti, šta videti, a šta doživeti na nekih 140 do 160 km od Beograda, na najzapadnijoj državnoj granici. 
Ovde možemo videti jedno staro aristokratsko banjsko kupatilo, nedaleko od veličanstvene kružne fontane, pa stilizovana mala remek dela arhitekture pre svega u pansionima Dalmacija i Hercegovina, kao i dosta drugog zanimljivog.
Biser Banje, Kur Salon ima svoju posebnu stranicu, a ostalo je uglavnom sažeto ovde.
Prepustimo se nadalje fotografijama.


Privatni apartmani su uglavnom uhvatili priključak sa standardima savremenog turizma. Tako se grade, tako opremaju i tako iznajmljuju.
Kod starijih objekata, kao što su hoteli, ovi standardi se još uvek usaglašavaju i proces ide malo sporije.





Maravno, etno je samo trendovska i marketinška oznaka za ono što se oduvek nudilo u Banji. Kako je se seća, kao klinac, takva je i danas po pitanju tezgi...















Staro kraljevsko kupatilo se restaurira, ali je značajan simbol i danas.








Konačno, savremena bolnica je ono oko čega se sve vrti.




























Malo Kur Salona, ali o njemu na posebnoj stranici.
Blatno kupatilo zahteva malo veću rekonstrukciju i radnici su ga okupirali.




























































Malo ptica, malo veverica, mir i tišina...milina.






Нема коментара:

Постави коментар