Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

петак, 24. јул 2015.

Dvorci i stilska arhitektura Srbije - Mauzolej na Oplencu, zadužbina Petra Oslobodioca Karađorđevića

Kada kraljevska porodica vlada, to je nekako podrazumevano i uglavnom većinu ostatka sveta, a posebno one kojima ta porodica vlada, čitava ta priča asocira na svojevrsno arogantno i nezasluženo trošenje onoga što je mahom najvećoj većini ljudi nezamislivo.
I verovatno bi i tako mogao da se definiše život kraljevske porodice, a posebno nasledne loze.
Jednoga dana, ipak, sa neke veće vremenske distance može se videti i koliko je toga ta neka vladavina ostavila za sobom kao zaostavštinu narodu iz koga je protiv njegove volje crpla sebi apanažu tokom svoje vladavine.
Ponovo bi i ovde mogao da se ubaci i vlastiti kraljevski kapital umesto pominjanja protivvoljne narodne apanaže ali...teško je zaista i poverovati u to.
Konačno, jednog dana nije bitno odakle je uzeto, već da li je, koliko i na koji način vraćeno.
Ma šta da bilo ko pomisli o poslednjoj srpskoj dinastiji, dovoljno je da se provoza nekih stotinjak kilometara od Beograda i da shvati šta u svom dvorištu ima pre svega zahvaljujući toj kraljevskoj lozi.


Priča o Oplencu nije jednostavna, nije kratka, i nije nova...to je jedna stara, složena, a ako ćete baš pravo, i pomalo tamršena i uglavnom se najjednostavnije priča kroz slike. To je moguće tek kada nešto tako velelepno stane u kadar, a Mauzolej je zaista nešto velelepno. Iako sam već odavno predstavio Mauzolej na Oplencu ovog puta ću malo detaljnije prikazati šta tu sve može da se vidi.
Detalje, doduše daleko skromnije mogli smo videti i u kući koju je sagradio i koristio tokom gradnje Mauzoleja Stari kralj, Kraljevoj kući na Oplencu, tako da se sada možemo slobodno prepustiti ovoj raskoši i sjaju ostavljenoj upravo svom narodu.Нема коментара:

Постави коментар