Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 17. новембар 2013.

U šetnji po Beogradu - Zemunska kaldrma kao vodič kroz istoriju

Danas, s vremena na vreme, čujem kako mnogima smeta kad se neko predstavi da je iz Zemuna, tobože, pa sve je to Beograd... Uglavnom je u pitanju neznanje, uglavnom je neznanje oprostiva kategorija u takvim situacijama, pa onda više i ne zvuči strašno. Istorija Zemuna nikako nije tako burna i prepuna krvi, odlikovanja i zastava kao istorija Beograda, ali se sasvim sigurno pisala odvojeno od istorije Beograda. Uticaji su postojali, nesumnjivo, ali se, kažu, i kamen na ulice stavljao u skladu sa prilikama, i to veoma često drugačije od onog kamena u Beogradu. Moglo se, cvetala je trgovina, zanatstvo, Zemun se razvijao po uzoru na evropske varošice, posmatrajući Beogradsku varoš kako pod turskim jarmom čeka svoje vreme.
Kada to čovek zna, onda mu i šetnja kaldrmisanim uličicama od Keja do Kule ume biti kao ilustrovana istorijska čitanka. Smena raznih stilova, odsustvo puškarnica, ali prisustvo živih boja, kao i druge slike tokom te šetnje, jasno kazuju kako je pisana istorija Zemuna.


I tako, svaki korak po zemunskoj kaldrmi šapuće o sebi, o decenijama i vekovima utkanim u te kapije, zidove i ulice, samo za onoga ko ume da sluša. Da, danas je Zemun beogradska opština i jeste deo nečeg mnogo većeg, ali upravo svojom istorijom samostalnog razvoja je i obogatio tu veliku celinu koje je danas deo. Zato, naćuljimo uši u ovoj šetnji po zemuskoj kaldrmi...
























Нема коментара:

Постави коментар