Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

субота, 13. октобар 2012.

Fokus na događaju - aeromiting Batajnica 2012, opšti pregled vazduhoplovnog spektakla

I tako, leto na izmaku, pripreme za školu u jeku i praktično zadnji opušteniji vikend rezervisan za sjajan domaći spektakl, aeromiting na najvećem domaćem vojnom aerodromu.
Domaćin je komandant vojnog vazduhoplovstva, i to sa posebnim razlogom - prvi vek domaćeg vazduplovstva na ovaj dan je otkucao svoje zadnje časove i prešao lagano u sledeći, drugi vek srpskog slobodnog leta po nebu.
U skladu sa time, i zvanice su bile sa najvišeg nivoa. Smena u nadležnom ministarstvu nije se nimalo odrazila na ove pripreme očigledno. Veličanstven događaj.
Već posle generalne probe znalo se koliko je velik ovaj događaj, ali već prvog dana dešavanja, u subotu, došlo je do prvih iznenađenja. Od autoputa do ulaza na aerodrom putovalo se oko 45 minuta, a možda i duže na momente. Gužva neopisiva, poseta van svakog očekivanja, što je u smislu iskustva za organizatora bilo odlično jer već u nedelju je ovaj aerodrom okupiran od strane razdragane publike koje je bilo više od 100 000!
Imalo se šta i videti, pa će zato i sam foto izveštaj na ovim stranicama biti podeljen na više delova.


Na izložbi je bilo prisutno čak 11 starnih država u letačkom i izložbenom delu programa. Prisutni su bili vazduhoplovi gotovo svih vojnih kategorija, ali rame-uz-rame sa njima bili su i razni školski, civilni ili policijski vazduhoplovi. Organizovano je i nekoliko zona sa komercijalnom namenom pa se moglo videti još dosta toga, od maketa u skoro nestvarnim figurama, pa sve do borbe za očuvanje čirilice, ali i udruženja pilota i sličnog. Svečana bina bila je rezervisana za svečano otvaranje spektakla i doček predsednika države.
Ništa manje zanimljiv nije bio ni blok u kome su prikazani naši operativni protivvazduhoplovni sistemi. Za decu je čak organizovan i deo za igru iako je deci uglavnom bilo mesto u kabinama aviona ili ispred raketa uperenih u nebo...


Kada su prvi put, u subotu, zagrmeli nebom aeroakrobate iz ruske grupe Strizi (laste), svi pogledi su se okrenuli ka nebu i tamo su ostali prikovani sve dok se nisu prizemljili ovi sjajni piloti. O tome u posebnoj temi.














Par domaćih "dvadesetdevetki" uzleće...
































Komercijalni hangar...sjajno uređen hangar i izložbeni prostor. Kako mu nije bila namena da proda več da pokaže onima koji baš i nisu iz struke, cela postavka je bila podređena približavanju publici i razbijanju tabua, ako se tako može nazvati...Školski avioni, mitraljezi, simulatori, komandni pultovi. Sve što treba da bude zabavno za običnog čoveka.







Povratak na pistu u iščekivanju defilea i spektakla...


Neka viđena protivavionaska oružja mogla bi se i postideti pred nekim fotografskim oružjem :)




I onda - spektakl. Vredelo je čekati definitivno...
























Neve i Kubovi jesu izgubile na popularnosti ali svi se sećamo da su bile tu baš onda kada je trebalo. Ne ponovilo se...











Нема коментара:

Постави коментар