Nešto kao reč dobrodošlice...Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Читаоци

Prati Blog preko elektronske pošte

понедељак, 10. фебруар 2014.

Dvorci i stilska arhitektura Srbije - Dvorac Đorđa Stratimirovića u Kulpinu, a ipak - Dvorac Dunđerskog

Konačno, kad čovek pogleda dvorce po Vojvodini, teško je naći nešto što ne nosi pešat Dunđerskih, na ovaj ili onaj način. Tako je i Kulpinu.
Porodica Stratimirović koja je dala pored čuvenog Šorša, i jednog Mitropolita Stevana, sagradila je dva dvorca u parku, manji i veliki. Iako je sticajem okolnosti ovo imanje prvo prešlo u tuđe aristokratske ruke, Lazar Dunđerski ne propušta priliku da otkupi oba dvorca.
Danas je mali dvorac zgrada mesne zajednice i teško je poverovati da je to nekad bilo zdanje koje je nazivano dvorom. Veliki dvor je već nešto drugo, u njemu je smešten muzej poljoprivrede Vojvodine, i pleni svojom lepotom i gracioznošću, sav ponosan u novoj ulozi.


Prelepo i široko dvorište sa cvećnjakom, kao i veliki park u pozadini, deo su scenografije koja odiše diskretnim mirisom nekadašnje aristrokratije, odnosno onoga što je pokušavala biti ondašnja vlastela.Žalostan i neželjeni završetak priče o malom dvoru...


Нема коментара:

Постави коментар