Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

среда, 11. фебруар 2015.

Utvrđeni Balkan - Vršačka kula, tvrđava iz petnaestog veka, izletište Vršca i omiljeno mesto za paraglajding

Pa, da pođemo redom onda, kako naslov kaže.
Na početku beše breg, a u nekom petnaestom veku pretpostavlja se, nastade i tvrđava. Nevelika, apsolutno izvidnička vojnička građevina.
Ratovi, nebriga, a ponajviše zub vremena staviše tačku na tvrđavu, te danas od nje poznajemo praktično samo iskopine i ostatke, izuzev donžon kule koja je ne samo najočuvanija, već i nedavno restaurirana po fazama.

Zatim nastade Vršac, u obliku približnom kakvim ga danas poznajemo, koji se razvio do statusa jednog od naših najlepših gradova strpljivo i nadasve temeljito. Obići Vršac je već samo po sebi jedno nezaboravno iskustvo, ali jednom širom šetnjom, ili u mom slučaju vožnjom obići i njegove vinograde i najlepše izletište - Kulu...e, to je već veliki, veliki bonus.

Konačno, razvoj paraglajdinga definitivno je svrstao Vršački breg kao nezaobilaznu destinaciju na svoju sportsku kartu...i, tu negde treba da prekinem da koristim tastaturu i da slikom objasnim o čemu se radi.


Dakle, u maniru da se prvo sazida zaštita pa tek onda pod njenim okriljem formira grad ili naselje, nicala su mnoga mesta u sumornoj srednjevekovnoj prošlosti Balkana. Većini je na priču pečat stavljen od strane turskih osvajača. te tako prođe i Podvršje, odnosno današnji Vršac.
Danas ostaci utvrđenja gledaju na grad, ali najlepši pogled se ipak pruža na aerodrom, kao i na repetitorski kompleks odmah ispod same Kule. Trospratna donžon kula visoka 20 metara opravdala je status najbranjenije, najčvršče i najtrajnije kule u utvrdi, pa i danas dosta uspešno prkosi vremenu iako praktično jedina ima sve elemente zidanog objekta u kompleksu.
Sve ostalo je na slikama...






















2 коментара:

  1. Za neke fotke bi se zaklela da su slikane iz letelice :D Svaka cast!Divne fotke kao sto si nas navikao...

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, slike su narucene tacno kako su i radjene, odatle i takav utisak oko perspektive slike :)

    ОдговориИзбриши